Ne-a luat 3,5 zile să demontăm casa veche de lemn și încă jumate să încărcăm tirul. Adică patru zile pline ochi de muncă salahorică, în caniculă de 40 grade la umbră, praf, apoi vijelie și grindină, di tăte. 3 oameni ca bază, +2 sau +3 muncitori de prin zonă, în funcție de zi. Unele lemne s-au compromis, altele erau compromise, o să vedem când le punem la loc care e situația de facto. Și am aflat că de fapt e la a doua mutare căsuța noastră ….. iar primul care a ridicat-o la loc nu știa foarte bine ce face, dar a ridicat-o într-o săptămână, el cu o femeie doar ca ajutor. Apoi femeia a tencuit-o cu lut și casa a fost numai bună de locuit, până la un scurtcircuit care a pârjolit și afumat tencuiala de lut. Au fost zile pe fast forward. S-a muncit 12-14 ore pe zi, la temperaturi absurde, pe acoperiș și fără acoperiș. Muncă brută, hei rupistă …. că de, nu poți ține oamenii după tine până măsori de 10 ori ca să faci o dată, nici să pui lemnuț peste lemnuț cu delicatețe să nu crape vreunul.

A picat o grindă pe piciorul unui muncitor – grinda a supraviețuit, că la ce zdravăn era omul, era riscant să nu ne rupă, Doamne ferește, grinda…… Știți oare cum casele vechi de lemn se îmbină frumos lemn cu lemn, fără cuie?! No păi la a noastră, cine a reconstruit-o a folosit cuie, nu glumă! Și era oarecum de așteptat ca oamenii amețiți de căldură să mai calce în câte unul…. Scorul s-a încheiat 2 din 5, e pe plus cum s-ar zice…..

Mai știți poate poza voluntarului, de pe Facebook …. el a venit voluntar pentru că studiază construcția de case naturale, să își aleagă un stil pe care să se specializeze. S-a bucurat mult că a venit cu noi la demontat de casă veche … așa poate tăia de pe listă fără urmă de îndoială orice are legătură cu demontarea unei case! Inutil să mai zic cum i-a dispărut zâmbetul ăla larg de pe față după încă trei zile de muncă ……

Vecinu vultur, magistral portretizat de mine aici, a muncit cu stoicism, și-a stors cămeșa pe parcurs, dar dacă îl mai cheamă vreodată cineva la demontat de casă, nu știu zău cu cât ar trebui să îl plătească ca să accepte, sau cât de prieten trebuie să îi fie…..

Coordonatorul șef, vulturul cel mai vulturesc, mândrul proprietar al stabilimentului, a zis, după ultimele palme peste față primite de la tălpicii putrezi și vijelia cu grindină, că ce a recuperat vinde ca parchet, iar la ce mai e pe acolo și ar putea fi recuperat, îi dă foc……. Nu îl credeți, e rupt de oboseală, nu mai vrea să se gândească la nimic, nu mai vrea planuri care oricum i se sparg în cap. Vrea numai să vadă tirul descărcat la Cuib de Vulturi, să poată dormi câteva zile legate.

Costurile evident se tot adună. Munca e multă și grea, iar lucrurile nu se întâmplă cum le planifici, ci cum se poate. Nu știu cum fac echipele care demontează o casă veche de lemn într-o zi, habar n-am cât lemn salvează și cât mai trebuie apoi completat. Nu știu cum va fi la noi, ce vom recupera și ce vom înlocui, cât va dura remontarea. Dar o să vă ținem la curent, asta-i sigur.

Să înceapă pariurile: cu cât credeți că ne ridicăm la roșu casa, cu adăugare de târnaț/șatră, fundație, transport, înlocuit lemn inutilizabil? Cea mai apropiată valoare va primi premiu apicol de la vulturi, odată ce se va putea trage linie și calcula – adică atunci când vom avea casa la roșu (zic așa, că nu mai punem utilități și alte cele).

 

 

 

 

Reclame

2 gânduri despre “Acuma chiar am dat jos casa!

  1. Am ras copios la aceasta postare dar si la celelalte :), nuuuu, nu de voi ci felul cum narezi aicea totul te unge la suflet. Ei aventurile au partea lor si buna si rea, dealtfel prin viata trecem prin multe.Oricum sunt cu gandul la voi 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s